Šestinedělí není závod

miminkoKdyž se narodí miminko, je to velká věc. Pro novopečené rodiče i pro širší rodinu, přátele, kolegy v práci. Tak nějak se ustálilo, že se co nejdříve po porodu sjíždějí návštěvy, aby drobečka zkoukly, poradily, poklábosily.

Řekněme si jednu důležitou věc. Bylo by fajn, aby v otázce termínu a frekvence návštěv měla hlavní slovo rodička, a to bez ohledu na aktuální společenské zvyklosti. Jedna maminka touží po návštěvách hned, druhá vůbec, jiná až později. Určitě ale všechny ocení, když budou nejbližší i vzdálenější hosté jejich rozhodnutí respektovat. Pokud maminka potřebuje čas, není v tom nic osobního, je to čistě soukromá a intimní záležitost. Co je na světě důležitějšího než rodinné propojení? Všechny maminky jsou šťastné, když mají pocit, že jsou s miminkem propojené, že mu rozumí a můžou tu pro něj být, kdykoli potřebuje. A i když to tak nebude hned, přijde to později. Vše je nové a narození dítěte může být provázeno nejrůznějšími pocity - naprostým štěstím, strachem z nového, ale i úzkostí. Pokud budete mít chmurné myšlenky, určitě si o nich promluvte s lékařem, dulou nebo někým blízkým. Je zbytečné trápit se sama.

Někomu možná bude zdvořilé pozvání až na dobu po šestinedělí připadat netaktní, divné nebo urážlivé. Nenechte se tím, maminky, ale rozhodit. Je v pořádku, že potřebujete svůj čas, nepodléhejte nátlaku. Zkuste ty první dny a týdny chápat jako období, kdy máte nárok na všechno, i na klid. Hormony si s vámi dělají, co chtějí. Všechno je nové a jiné. Ať už je to vaše první, nebo třetí dítě, vždycky je to jako poprvé. Seznamujete se s novým člověkem, pro kterého jste ta nejdůležitější osoba na světě, hojíte si různá fyzická i duševní poranění, harmonizujete partnerský vztah, zvykáte domácí mazlíčky, ladíte kojení, pomalu nastavujete nějaký režim, je toho přece tolik. Není to závod.

V první řadě myslete na sebe a svoje dítě. Protože vaše dítě cítí a vnímá všechno, co cítíte a vyzařujete vy. Je hodně náročné zvyknout si na to, že máte stoprocentní odpovědnost za jiného člověka. Náročné je také rozhodování a prioritizace do té doby zcela běžných a samozřejmých činností, jako je třeba koupel, zubní hygiena nebo obědvání. Není totiž možné předpovědět, jak dlouho bude spát dítě, které právě usnulo. Když během vaší rychlosprchy najednou spustí srdceryvný pláč, prostě vypínáte vodu a běžíte. Přece ho nenecháte plakat. No a kdy sprchu dokončíte? Těžko říct, nejspíš to nebude ten samý den.

Postupně se v tom zorientujete, naladíte se, najdete si během dne záchytné body, na které se budete moct spolehnout. To vám pomůže. Až si pozvete domů návštěvu, nechte ji, aby byla krátká a aby vám s něčím pomohla. Radost vám může udělat silný vývar nebo vyžehlený koš prádla. Nebuďte na sebe přísná. Je normální, že priority jsou teď jinde, a každý to chápe.  

mimi_s_tatinkemA co tatínek? Nezdá se to, ale vaše role je v prvních dnech od narození miminka velice důležitá. A jen silní muži se jí dokáží zhostit. Právě v šestinedělí, kdy se maminka potřebuje zotavit z porodu a naladit se na dítě a jeho fyziologické potřeby, vaším úkolem je více než kdy jindy pomoci jí udržet se v psychické i fyzické pohodě. Pomozte s domácností; pokud zvládnete, nachystejte ženě něco dobrého k jídlu; dejte pozor na miminko, zatímco se potřebuje vykoupat; dohady s okolím řešte VY. Důležité také je, abyste se i vy začal napojovat na dítě. Rodiči jste oba. Nechte dítě, aby nasálo i vaši vůni. Však miminko může usnout i ve vašem náručí a věřte, že takovou vazbu si ponesete celý život v srdci. Nebojte se být citliví. Je to fakt mazec změna!

Takže maminky... hlavně ty chlapy od dětí nevyhazujte. Montessori totiž není jen pro děti, ale pro společnost. Když budete pomoc odmítat, žádná už nepřijde.

V každém případě vězte, že to všichni zvládnete a stojí to za to v šestinedělí i po něm!

Tereza Šístek, Valina Kociánová 

CO BY VÁS MOHLO JEŠTĚ ZAJÍMAT?
Pomůcky pro nejmenší
 | Montessori pomůcky | Hudební nástroje | Materiál na tvoření | Nábytek | Didaktické hračky

Hodnocení obchodu

Zobrazit všechna hodnocení >>
x