Co s dětmi na jaře?

Blíží se jaro…

Ten zázračný čas, kdy se vše živé probouzí, včetně nás. Zvířata otevírají svá očka po dlouhém spánku a i my se pomalu probíráme, i když zima letos nebyla nijak tuhá.
Pomalu si začínáme užívat první paprsky, které začínají být teplé a sluníčko nás zve ven.

Tento čas je skvělý proto, abychom dětem vysvětlili, jak to tady funguje; kde vše začíná.
Proto milujeme pomůcky na zahradu. Není to o tom je vyslat ven a „pohrabej se v hlíně“. Samo. Je to příležitost, jak dětem právě na životě a přírodě ukázat, jak vše začíná. Abychom mohli něco zasít, musíme nejprve půdu připravit. Nakypřit; zbavit špatného a vyčkat na ten správný čas nebo najít vhodnou plodinu na dané období. Děti se tak krásně a přirozeně učí trpělivosti a že příroda je nad námi. Mají-li se o ni jednou dobře postarat, aby jim i nadále dobře „sloužila“, musí ji pochopit. Vědět, co smí a co ne, jak se k ní chovat a co od ní mohou očekávat a co ne.

jaro_s_detmi

Není to o tom, že každé dítě musí být zemědělcem, ale o tom najít lásku ke svému okolí a chtít ho chránit a starat se o něj.

Také nejde jen o využití půdy, ale celý koloběh roku. Co mohou děti zažít na jaře? Co v létě? Povídat si o rozdílech, aby si uměly udělat svou představu o tom, co se kolem nich děje. Zajímají je i ty nejmenší detaily. Můžete si povídat o kuklách a larvách a kolobězích života hmyzu a dalších živočichů.

Zajímá je vše, co je kolem nás a především SMYSL. Proč se děje to, co se děje? Proč si mravenci staví mraveniště? Proč se má půda nakypřit? Proč jsou fialky fialové? Proč je v zimě zima a v létě teplo?

Povídejte dětem příběhy. Vyprávějte jim o jejich okolí a jak svět kolem nich funguje. Učte je pečovat o své okolí; o krajinu, ve které budou žít i po nás. Vezměte je ven a znovu se nadchněte, jako když jste byli malé děti, pro které bylo vše nové a krásné. A pokud vám vyprávění nejde, nevadí. Vezměte je ven i tak a nechte je hrabat se v té hlíně. Však ony se zeptají, až je bude něco zajímat. Nebo je pošlete k babičce a dědovi. Ti už jim to vysvětlí.

Ať tak či tak, pokud by se vám k tomu hodil nějaký ten dětský „vercajk“ na zahradu. Jsme připraveni ;)

srdce_samostatne_dite Valina

169,- 495) 105

 

Hodnocení obchodu

Zobrazit všechna hodnocení >>
x