Nákupní seznam pro miminko do 1 roku

vč. tipů pro připravené prostředí doma

Víme a respektujeme, že každé dítě je jiné a každé si jede jiným tempem. Jedno mají ale děti společné, a to zakódovaný program pro svůj přirozený tělesný vývoj. Tento program se podařilo Marii Montessori rozkódovat a díky tomu máme dnes možnost vcelku přesně říci, jakými fázemi a zhruba kdy dítě ve svém vývoji prochází. Protože je občas těžké se s prvním dítkem ve všem rychle zorientovat, připravili jsme pro Vás malý tahák, který by Vám v tom mohl pomoci.

 
A co by Vám v prvním roce mohlo pomoct? 

 

1mesic_ditete

0 - 3 (4) měsíce

Připravené prostředí:

Připravte bezpečné hnízdečko, ve kterém bude dítě přenášeno a ukládáno ke spánku. Je jedno, jestli v němu bude spinkat u Vás nebo v košíku. To záleží na Vašich preferencích. Místo by mělo být ale stále stejné.

Nadefinujte si také místo, kde bude dítko pravidelně přebalováno. Miminko má naskenované referenční body, které na místě vždy vidí a které mu dodávají pocit bezpečí. Čas při přebalování využijte ke vzájemné komunikaci.

Miminko nepotřebuje příliš mnoho vzruchů, ba naopak potřebuje si přivyknout na dění kolem sebe ve svém nejbližším prostředí, čímž je domov. Miminko seznamujeme s okolím postupně; místnost po místnosti. Miminko si prostor skenuje.

Pro první hru doporučuji umístit nad podložku, kde budete plánovat herní koutek, postupně následující mobily nebo dítko nechte venku na hnízdečku třeba pozorovat listy na stromech a nebe.
 

048_Munari   050_ocrahedron2d   goby_bezovy_mobil_montessori
Mobil Munari
 
Mobil Octahedron
 
Mobil Gobbi 

 

3-6mesicu3 - 6 (7) měsíce

Připravené prostředí:

Dítko začíná více zapojovat ručičky, trénuje první úchopy. Pozor na hodně barevné a chrastivé věci. Dítko zpočátku věc neumí samo pustit.
Připravte mu již jednu nízkou poličku. Zde mu připravíte první hračky. Dítko je tak motivováno k nácviku lezení. Na zeď již můžete do hracího prostoru upevnit podlouhlé zrcadlo, aby mohlo své pohyby pozorovat a zdokonalovat.

Prvními hračkami mohou být mimo jiné:

981_uchopovy_micek_cernobily_2   spojene-disky   871_senzoricke_micky_3ks
Úchopový míček
 
Spojené disky
 
Senzorické míčky

 

 

7mesic_ditete

6 – 9 (10) měsíců

Připravené prostředí:

Dítě začne pomalu trénovat přendávání věcí z ruky do ruky a pomalu dojde i k tomu věc pustit z ruky. Přes relativně krátkou fázi sedu začne dítko lézt. Tehdy odstraňte z prostředí věci, které nechcete, aby bralo do ruky nebo vyndavalo ze skříněk, příp. zajistěte místa, která nechcete mít pro dítě přístupná. Naopak je super k zrcadlu umístit podélnou tyč, o kterou by se u zrcadla mohlo zapírat nebo dát do prostoru např. Nízký „bobek“ k sedačce. Skvělými přáteli budou i sedačka nebo nízký konferenční stolek pro první nácvik obcházení a zvedání se.

V této fázi by jistě ocenilo:

drevene-zvukove-chrastitko-valec-1   23759_nic-se-neztrati-ohradka   KZ9657790_osatka_morska_trava
Zvukové chrastítko Válec  
Nic se neztratí - ohrádka
  "Sensory basket"

uz_stojim

9 – 12 (13) měsíců

Připravené prostředí:

Některé děti začnou již pilně trénovat stoj a první krůčky. Budou vyhledávat šikmé plochy a schody. Nebraňte jim. Naopak. Buďte tam s nimi a podporujte je v prvních krůčcích svou přítomností. Toto období pro Vás třeba bude náročné, ale nemusí trvat dlouho. Čím více možností trénovat budou mít, tím lépe a rychleji se to naučí. Opakování Matka moudrosti.

Nejvíce energie budou stejně věnovat nácviku postoje a krůčků. Pro čas hry a odpočinku jim do poličky můžete nachystat např. následující pomůcky:

Zvukostrom_Targe_65cm_stredni   vkladacka_montessori_kruh_cr2   box_vkladani_micku_montessori
Zvukostrom  
Vkládačka - kruh ČR
  Box na vkládání míčku

 

 

Pokud Vaše dítě „nejede“ přesně podle tohoto harmonogramu, nic si z toho nedělejte. Nemusí to znamenat vůbec nic. Třeba se právě více zaobírá načítáním komunikačních schopností nebo si potřebuje dořešit nějaká poporodní traumatíčka, či cokoliv jiného. Není jedno dítě stejné jako druhé. Každé je jiné. I u dvojčat. Sledujte pouze SVÉ dítě a žádné jiné. Každé má jiné tempo a jiný způsob učení. Některé klidnější děti Vám vydrží s radostí a klidně vysedávat u pomůcek, jiné tělesné děti budou vše prožívat celým svým tělem – budou Vás válcovat láskou, běhat kolem dokola, aby si načetlo prostor; pomůcku použijí jednou a pokud budou úspěšní, přestane je okamžitě zajímat. Pro ty hledejte nové a nové výzvy a buďte hodně venku. Každé dítě potřebuje jiný přístup a věřím, že právě Vy znáte své dítě nejlépe. Nikdo jiný :)

Přeji Vám krásné společné chvíle a vzhůru do druhého roku…

srdce_samostatne_dite Valina

CO BY VÁS MOHLO JEŠTĚ ZAJÍMAT?
Pomůcky pro nejmenší | Zatloukačky | Hudební nástroje | Materiál na tvoření | Nábytek | Didaktické hračky

Hodnocení obchodu

Zobrazit všechna hodnocení >>
x